Waarom Wireframes een essentiële stap zijn tijdens een webdesign proces
Wireframes vormen een onmisbaar onderdeel van het webdesignproces. Niet alleen voor ons, maar ook voor jou. het stelt ons namelijk in staat om efficiënter te werken. Door het gebruik van wireframes kunnen potentiële problemen in een vroeg stadium worden geïdentificeerd en opgelost, wat leidt tot een soepelere ontwikkeling en een snellere oplevering van het eindproduct

In de complexe wereld van webdesign vormen wireframes een essentieel hulpmiddel om een goede basis te leggen voor het uiteindelijke ontwerp van een website. Maar wat zijn wireframes precies en waarom zijn ze zo belangrijk? In deze blog duiken we dieper in op deze vragen en bespreken we het belang van wireframes in ons ontwerpproces.

Wat zijn Wireframes?

Voordat we duiken in waar Wireframes allemaal goed voor zijn, kijken we eerst naar wat wireframes eigenlijk zijn. Wireframes zijn als het ware de blauwdrukken van een website, bestaand uit eenvoudige lijnen, blokken en tekst, en bieden een gestructureerd overzicht van de lay-out, navigatie en functionaliteit van een website. Deze opzet van abstracte grijze blokken geeft ons en de klant inzicht in de structuur en functionaliteit ervan, zonder afleiding van grafische elementen zoals kleuren en afbeeldingen. 

Waar komt Wireframing vandaan?

Wireframing gaat terug tot de vroege dagen van het grafisch ontwerp en de webontwikkeling. Hoewel de term zelf pas in de afgelopen decennia gangbaar is geworden, werden conceptuele schetsen al gebruikt door ontwerpers om de lay-out en functionaliteit van projecten te visualiseren lang voordat computers werden gebruikt. In de beginjaren van het web waren wireframes vaak handgetekende schetsen die dienden als blauwdrukken voor webpagina’s, maar met de opkomst van digitale technologieën evolueerden wireframes naar gestructureerde digitale modellen, die ontwerpers in staat stelden om te plannen voordat ze zich bezighielden met het verfijnen van het visuele ontwerp. 

Wireframing gaat terug tot de vroege dagen van het grafisch ontwerp en de webontwikkeling. Hoewel de term zelf pas in de afgelopen decennia gangbaar is geworden, werden conceptuele schetsen al gebruikt door ontwerpers om de lay-out en functionaliteit van projecten te visualiseren lang voordat computers werden gebruikt.

Waarom Wireframes cruciaal zijn

Tegenwoordig zijn wireframes een onmisbaar onderdeel van het ontwerpproces, waarbij ze dienen als een cruciale stap om de functionele aspecten van een website te definiëren en te verfijnen voordat het uiteindelijke ontwerp wordt gemaakt. Bovendien stellen wireframes jou in staat om een duidelijk beeld te krijgen van de structuur en functionaliteit van je website. Hierdoor heb je al een beeld van de structuur en kan je gerust achterover leunen terwijl wij een verpletterend visueel ontwerp maken voor de website.

Het bespaart dus tijd en aanpassingen in latere stadia door eerst de structuur en functionaliteit van een website te plannen zonder te worden afgeleid door visuele aspecten. Zo kunnen we ons concentreren op het definiëren van de gebruikerservaring en het stroomlijnen van de navigatie. Dit helpt om mogelijke problemen op te sporen en op te lossen voordat er tijd wordt besteed aan het verfijnen van het visuele ontwerp. Als dan de wireframes staan en naar zin zijn voor beide partijen kan er worden gekeken naar het daadwerkelijke visuele design. 

Onze Werkwijzen: Van Ambitie tot Wireframes

Bij ons ontwerpproces staan jouw ambities en doelen centraal. We beginnen met een grondige analyse van jouw behoeften en doelstellingen, zodat we een website kunnen ontwikkelen die perfect aansluit bij jouw visie. 

Vervolgens geven we jouw merk karakter. We kijken eerst naar het huidige karakter, want jullie spreken hiermee een bepaalde doelgroep aan. Om door te gaan met de website moet eerst jouw karakter passen bij jouw doelgroep, daarvoor gaan we (waar nodig) jouw logo of huisstijl aanpassen of een hele nieuwe branding maken zodat dit weer aan elkaar aansluit.

Daarna richten we ons op jouw doelgroep, door de gebruikerservaring te optimaliseren en de wireframes te maken die als blauwdruk dienen voor het uiteindelijke ontwerp. Door deze stapsgewijze aanpak kunnen we efficiënt en effectief werken, met wireframes als stevige basis voor het verdere ontwikkelingsproces. Hierna maken we een design waar jouw logo en huisstijl perfect in worden doorgevoerd en de website precies past bij jouw doelgroep, bedrijf en ambities.

En als laatst laten we deze nieuwe website bouwen door een developer die kennis en kunde heeft van een gebruiksvriendelijke website. Want niet alleen de gebruiker moet de gewenste informatie vinden op de website, maar ook jij moet met je eigen website uit de voeten kunnen om deze up-to-date te houden met informatie.

Conclusie

Wireframes vormen een onmisbaar onderdeel van het webdesignproces, niet alleen voor ons, maar ook voor jou. Het stelt ons namelijk in staat om efficiënter te werken. Door het gebruik van wireframes kunnen potentiële problemen in een vroeg stadium worden geïdentificeerd en opgelost, wat leidt tot een soepelere ontwikkeling en een snellere oplevering van het eindproduct. Bovendien stellen wireframes jou in staat om een duidelijk beeld te krijgen van de structuur en functionaliteit van jouw nieuwe website, waardoor je actief kunt deelnemen aan het ontwerpproces en je feedback kunt geven voordat het visuele ontwerp wordt voltooid. Hierdoor kan je met vertrouwen en gemoedsrust samenwerken met ons, met de zekerheid dat je website nauwkeurig zal voldoen aan de behoeften en verwachtingen.

Gerelateerde blogs

De belangrijke rol van een contrastcheck bij branding en webdesign