Waarom een ZZP’er kiezen boven een werknemer in loondienst
Er zijn meerdere redenen om te een zzp-er in te huren. Ze zijn bijvoorbeeld goedkoper dan een groot bedrijf en je hebt meestal persoonlijker contact. Ook heb je één aanspreekpunt in plaats van verschillende mensen van verschillende afdelingen, want hierdoor gaat er vaak iets fout met het doorspelen van belangrijke informatie en dat wil je natuurlijk voorkomen. Maar wat maakt een zzp-er interessant in verhouding tot een vaste kracht? Daar zijn verschillende redenen voor.

Er zijn meerdere redenen om te een zzp-er in te huren. Ze zijn bijvoorbeeld goedkoper dan een groot bedrijf en je hebt meestal persoonlijker contact. Ook heb je één aanspreekpunt in plaats van verschillende mensen van verschillende afdelingen, want hierdoor gaat er vaak iets fout met het doorspelen van belangrijke informatie en dat wil je natuurlijk voorkomen. Maar wat maakt een zzp-er interessant in verhouding tot een vaste kracht? Daar zijn verschillende redenen voor.

Een ZZP’er inhuren voor een korte of specialistische opdracht

Stel je hebt een toffe opdracht binnen gekregen of wilt tijdelijk een product promoten met een campagne, maar je hebt hier te weinig handen voor. Zonde om deze kans te laten schieten toch? Hiervoor is een zzp-er, ook wel freelancer, een goede oplossing. Door een zzp-er in te huren kan je die tijdelijke vraag naar handen gemakkelijk opvullen. Een zzp-er zal net als een vaste kracht alle zeilen bij zetten om het beste product neer te zetten, het is echter ook het visitekaartje van de zzp-er wat zij/hij afgeeft met deze opdracht. Zo kan je toch die opdracht aannemen of die campagne opzetten zonder voor een langere periode iemand aan te moeten nemen.

Oke, je bent om en je gaat een zzp-er inhuren. Nu kan je gaan kijken naar wíe je gaat inhuren voor deze opdracht, want nog een voordeel van een zzp-er is dat je iemand kan inhuren die vakkennis heeft op een specifiek gebied. Je kan losse opdrachten koppelen aan verschillende zzp-ers die de vakkennis in huis hebben voor die opdracht. Zo word je opdracht niet alleen efficiënt uitgevoerd, maar misschien ook nog wel beter dan door een vaste kracht.

Je krijgt een functie langer niet opgevuld

Het kan natuurlijk ook zijn dat je tevergeefs al maanden bezig bent een functie op te vullen. Natuurlijk is het handig om uit te zoeken waar dit aan ligt. Denk er bijvoorbeeld aan om sollicitanten, die de functie afwijzen, vragen eerlijk te zijn over waarom ze de functie niet willen betreden. 

In de tussentijd kan je de openstaande functie mooi opvullen met een zzp-er. Je kan dan iemand voor een tijdelijke periode deze werkzaamheden laten uitvoeren zonder verplichtingen voor de lange termijn. Ook heb je dan meteen een meetlat voor het probleem waar je tegen aan loopt, want nu kan je de zzp-er vragen waarom hij/zij denkt dat deze functie niet opgevuld woord. Dat is nog eens 2 vliegen in één klap!

Een ZZP’er inhuren voor zwangerschapsverlof of afwezigheid

Een andere voor de hand liggende reden, om een zzp-er in te huren, is natuurlijk voor een zwangerschapsverlof. Je hebt voor een tijdelijke periode iemand nodig, maar als de werknemer weer terugkeert heb je geen ruimte meer voor een nieuwe vaste kracht. Je kan deze tijd dan efficiënt opvullen met een tijdelijke zzp-er. 

Vast personeel langere tijd afwezig

Het is nooit vervelend contact te houden met een zzp-er, want wie weet komt hij/zij nog eens van pas. Misschien voor een toekomstig verlof of als iemand tijdelijk uit dienst gaat. Tegenwoordig zijn sabbaticals bijvoorbeeld ook een grote hype, dit komt omdat social media ons laat hunkeren naar meer vrijheid. Je ziet veel digital nomads op sociale media die rondreizend hun geld verdienen. Hierdoor krijgen mensen de drang om ook voor langere tijd naar het buitenland te vertrekken.

Het kan dus zo maar zijn dat een van jou medewerkers in de toekomst ook vertrekt op sabbatical en dan kan een zzp-er weer goed van pas komen.

Medewerkers met een burn-out

Nog een veel voorkomend gegeven is de burn-out. Als je een medewerker hebt die langdurig ziek is kan je opdrachten die hij/zij normaal uitvoert opvullen met een zzp-er zonder meteen een vaste kracht aan te hoeven nemen. Helaas komen burn-outs steeds vaker voor en de medewerker die iet aan het werk is, is al duur genoeg. Daarom wil je niet ook nog eens veel kosten maken met het aannemen van een grote agency. Een zzp-er kan je voor een betere prijs uit de brand helpen. Je kan de opdrachten die uitgevoerd moeten worden, die andere werknemers niet kunnen oppakken, uitbesteden aan een zzp-er.

Flexibiliteit voor de toekomst

Stel je bedrijft groeit snel. Je hebt wat werknemers in dienst, maar het werk word langzaam te veel. Ga je nu meteen een nieuwe werknemer aannemen? Je kan dit extra werk natuurlijk opvangen met een goedkope stagiair, maar hier komt altijd een hoop werk bij kijken. Je werknemers hebben een hoop tijd nodig deze stagiair in te werken en ze blijven meestal niet lang genoeg om lekker mee te draaien in jouw bedrijf. Ook heeft de stagiair waarschijnlijk nog niet de kennis in huis die nodig is om de andere werknemers te ontzien en het extra werk zelfstandig op te pakken. 

Om dit extra werk op te pakken zonder meteen voor lange termijn ergens aan vast te zitten kan je een zzp-er inhuren. Je kan dit ook nog rustig opbouwen, want waar je aan het begin misschien een dag aan extra werk hebt liggen kan dit snel opstapelen tot twee of meerdere dagen. Als het werk ineens stopt of minder word kan je het aantal zzp-uren makkelijk terug schroeven of zelfs helemaal stop zetten. Waar je bij een vaste kracht vast zit aan onverwachte kosten of de vervelende taak iemand te moeten ontslaan heb je met een zzp-er veel meer flexibiliteit.

Een ZZP’er inhuren voor frisse, nieuwe inzichten

Laten we niet alleen focussen op waarom een zzp-er fijn is voor het opvullen van diensten, maar ook op wat een zzp-er jouw te bieden heeft. Want een zzp-er kan jouw ook goed helpen met vastgeroeste processen. Het kan zijn dat werkzaamheden al jaren op een bepaalde manier worden uitgevoerd, maar is dit de beste en/of efficiëntste manier? Een zzp-er heeft vaak zijn/haar eigen manier van werken en is altijd bereid dit met zijn/haar opdrachtgever te delen. Dit kan helpen met het herzien van de werkwijzen en het aanvliegen van problemen. 

Met een zzp-er kan je kijken naar hoe hij/zij bepaalde dingen zou oplossen en proberen om het in de toekomst, ook met andere werknemers, anders te doen. Zo kan een zzp-er niet alleen helpen met processen, maar kan hij/zij ook zeker helpen met de sfeer op de werkvloer. Meestal durft een zzp-er jouw eerlijker te vertellen wat er niet goed gaat, omdat hij/zij niet bij jou in dienst is. Door een kleine aanpassing te doen, met de hulp van een zzpe-er, kan je dus een hoop verschil maken.

Geen extra administratie

Een bijkomend voordeel van een zzp-er is dat hier veel minder administratie bij komt kijken dan bij een vaste werknemer. De zzp-er doet deze administratie namelijk allemaal zelf. Je betaald een iets hoger uur tarief voor een zzp-er dan voor iemand in loondienst, maar als je bij het loon ook de administratie kosten, belastingen, verzekeringen en pensioen optelt is een zzp-er echt nog niet zo’n slecht idee. 

Zeker ook voor kleine bedrijven is het interessant een zzp-er in te huren. Er veranderd een hoop als je mensen in dienst gaat nemen, maar met een zzp-er omzeil je veel uitzoekwerk. Je kan dan wel de extra opdrachten verdelen, maar hoeft geen juridische contracten op te stellen voor iemand die in loondienst komt.

Voor grotere bedrijven is een zzp-er natuurlijk ook interessant. Je hebt al een hoop mensen in dienst en voor een paar specialistische opdrachten per jaar heb je geen zin in een hoop extra administratieve romp-slomp. In dit geval in het makkelijk voor deze opdrachten een zzp-er in te huren, dan kan je zonder vastigheid makkelijk opdrachten uit besteden.

Conclusie

Er zijn een hoop redenen voor het inhuren van een zzp-er in plaats van iemand in loondienst. Denk bijvoorbeeld aan een korte opdracht, een specialistische opdracht of het lukt lange tijd niet om een functie op te vullen met een vaste kracht. Het kan ook zijn dat je bedrijf snel groeit, maar je nog niet weet of je in de toekomst ook werk hebt voor een vaste kracht. Of je wilt graag nieuwe inzichten in vastgeroeste structuur. 

Als je de voordelen opweegt tegen de uurprijs van een zzp-er is dit ook helemaal niet zo gek. Je betaalt namelijk, als je alle vaste lasten voor een werknemer bij lekaar optelt, niet significant meer voor een zzp-er. Deze tijdelijke werknemers kunnen je uit de brand helpen zonder de administrative rondslomp en zijn vaak eerlijker, waardoor je processen en sfeer op de werkvloer kunt verbeteren.

Gerelateerde blogs

De belangrijke rol van een contrastcheck bij branding en webdesign
Waarom Wireframes een essentiële stap zijn tijdens een webdesign proces
Wat kan een kleur doen voor je logo en/of merk?